In het najaar komt 'De Slimste Mens Ter Wereld' terug op de buis, maar niet as we know it.

Na jaren omgaan met bijzonder Slimme Mensen, zijn de mensen achter het programma -wie bij de hond slaapt, krijgt zijn vlooien- tot het inzicht gekomen dat hun werkmethode misschien niet helemaal op punt staat, dat het toch nóg beter kan.

Een beetje wetenschapper weet immers dat een theorie maar goed is tot een nieuwe theorie de vorige vermorzelt en onderuithaalt. Het ene moment denk je de Allerslimste Mens Ter Wereld gevonden te hebben, het volgende moment weet je dat zulks een illusie is.

Want wie zegt dat die Slimste Mens Ter Wereld een bekende mens is? Bent u hem niet, die Slimste Mens, u daar die dit berichtje aan het lezen bent? U daar, die mooie, goedlachse roodharige huisvrouw met een wel erg uitgesproken temperament? U, die vlotte twitteraar met een mening of u, die kapper die elke week die tijdschriften heeft liggen die niemand koopt en enkel leest als ze bij u op bezoek zijn? Bent u niet al jaren aan het brullen naar uw televisiescherm dat u het beter kan, dat u die mensen op het scherm wel eens een poepje zou laten ruiken als u de kans kreeg?

Die kans krijgt u nu. Want wetenschapsfilosoof Karl Popper zei al dat optimism een moral duty is, en dus zetten we onze zoektocht naar de Slimste Mens Ter Wereld onverdroten verder. Niet langer alleen met bekende mensen, maar ook met onbekende, of beter gezegd, nog niet bekende mensen.

Bent u even warm, sympathiek, gezellig, geestig, goedlachs en intelligent dan wie u voorheen op het scherm zag, en wil u het wel eens opnemen tegen die BV's, aarzel dan niet om uw kandidaat te stellen voor het tiende seizoen van De Slimste Mens Ter Wereld op http://www.deslimstemens.be, en dat voor 1 april aanstaande.

Een nieuw onderzoek, een nieuwe aanpak, een nieuwe zender, dat vergt op alle mogelijke vlakken een grote professionalisering. En dus zal de steeds wijzer en ouder wordende Erik Van Looy in dit volgend seizoen niet alleen een bril dragen om die ouderdom en die wijsheid te accentueren, maar ook elke dag in zijn zoektocht bijgestaan worden door het zeer erudiete en sommige klanken wel erg nadrukkelijk accentuerende jurylid Philippe Geubels.